Već tri godine Lamija Beganović-Uzunović radi na razvijanju brenda platnenih knjiga, kojima je dala naziv Hagi, i čini se da je na dobrom putu. Mnogi već prepoznaju ove zanimljive igračke za djecu, a i prodaja ide dobro. Lamija je, kako nam je kazala, biznis pokrenula jer je i sama trebala neku neobičnu igračku za svoje dijete.

 

Narudžbe

- Željela sam svom sinu kupiti igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna, koja će mu olakšati razvoj taktilne i vizuelne percepcije, fine i grube motorike, te razviti njegovu maštu i kreativnost. Nisam nigdje našla da se prodaje takvo nešto pa sam odlučila napraviti sama. Prije nego sam završila prvu knjigu prijateljica je već naručila za svoju djevojčicu. Postavila sam slike na Facebook stranicu HAGI platnene knjige i narudžbe su se nizale jedna za drugom. Svi su Hagi prihvatili sa oduševljenjem jer je to zaista nešto u potpunosti novo na našem području. Oduvijek sam se bavila nekim ručnim radom, ali ovo je prvi put da se u mom srcu najiskrenije spojilo ugodno s korisnim. Veoma je bitno odmaknuti djecu od televizora i kompjutera nudeći im šarenu i zabavnu alternativu, jer ko se još sjeća najboljeg dana provedenog ispred televizije, kaže Lamija, koja je po struci diplomirani ekonomista, a koja je ovaj obrt registrovala u formi dodatne djelatnosti prije godinu.

 

Svoje knjige prodaje isključivo putem društvenih mreža i ovo je davno prestalo biti samo hobi, te sada predstavlja i solidan izvor prihoda.

 

Postepen rad

- Nisam razmišljala o tome da napustim BiH jer mi je ovdje lijepo i mislim da se uz rad, trud i požrtvovanost i u našoj državi može uspjeti. Stoga bih svima koji razmišljaju o pokretanju nekog biznisa poručila da se usude pokušati, ali prije toga da dobro ispitaju tržište, da obrate pažnju na sve pozitivne i negativne aspekte. Sa nečim novim jako je bitno postepeno raditi i graditi. Ja, srećom, nisam imala nekih poteškoća u radu do sada, proces registracije je jako kratko trajao i uz minimalnu papirologiju. Sve sam to obavila bez problema u osmom mjesecu trudnoće, kaže Lamija, koja je dokaz da se iz hobija može napraviti dobar posao.

 

MINELA PAMUK

 

Izvor: Oslobođenje.ba