Dvadesettrogodišnji Zeničanin Belmin Kozlić već je devet godina u IT branši. Njegove konkretne aktivnosti i poslovi podrazumijevaju kreaciju videoigara, animacija, simulacija, reklama, te VR sadržaja. Na ovaj korak i svoj hobi, a danas i stalni posao, odlučio se sasvim slučajno.

Ideja

- S obzirom na to da sam igrao videoigre, interesovao me je postupak kako one nastaju. Nisam mislio da je to neki dugotrajan proces, pa sam mogu reći bio i razočaran kada sam otkrio koliko je čimbenika uključeno u kreaciju videoigre. Čak sam razmišljao i da odustanem od svega toga. I zaista nekoliko puta sam i odustajao, ali sam se uvijek vraćao i pokušavao još dodatno da savladam tehnike i dobijem znanje. Danas, nakon svega toga, uopšte nisam zažalio i to je moj primarni posao kojim se bavim na dnevnoj bazi, ispričao nam je Belmin početke svog posla.

Igru “Roll Ball” kreira u posljednja tri mjeseca i to primarno u slobodno vrijeme zbog drugih poslova i aktivnosti. Međutim, zbog sve većeg interesovanja i pozitivnih kritika publike, objasnio je, ima sve veći motiv da igru završi u što kraćem periodu.

- Ideja za igru je došla sasvim spontano. Naime, uobičajeno sam dan provodio sjedeći za kompjuterom i radio na različitim projektima, a kada sam napravio prototip lopte koja se kreće, te izbjegava različite prepreke i pokazao ga užem krugu ljudi, zapravo se svima svidjelo. Mogu reći da vizualni kvalitet i stil prati cartoonish grafika koja je iznimno privlačna i nije napadna za oči, a pored toga igra će imati različita područja, tako da će naša lopta putovati kroz zelene, snježne i pustinjske krajolike, rekao je Kozlić.

Pojasnio je da se​ gameplay zaraznost odnosi na korištenje vaših ruku i pokreta da upravljate loptom i da je balansirate, bez tipičnog joysticka, ali i različite drugačije izazove koje igrač može susresti. Osjećaj napretka i težine se odnosi na količinu levela (nivoa igre), a kojih će na kraju biti između 30 i 40, te će svaki level biti različit od prethodnog i donositi nove izazove i prepreke, odnosno igra će sadržavati više od 50 različitih prepreka i zamki.

O samom datumu izlaska igre je nezahvalno govoriti, a Belmin je sebi postavio cilj da izađe u naredna dva do tri mjeseca.

- Što se tiče očekivanja, zapravo ne očekujem i ne želim da očekujem ništa spektakularno, s obzirom na to da je igra prvi lični projekat za Android i iOS uređaje i do sada je bila jedno izuzetno iskustvo, jer u ovom poslu uvijek učite. Ako bih otkrio neka dublja osjećanja o pitanju igre, onda bih rekao da prije svega očekujem dobru zabavu za sve one koje probaju “Roll Ball”. Na kraju, svim igračima želim pružiti sve one faktore zaraznosti koje jedna videoigra nudi. Broj skidanja u najvećoj mjeri zavisi od marketinških sposobnosti i tu stavku ne mogu komentarisati dok igra ne bude blizu izdavanja. Opet, neka moja očekivanja su između 20 i 40 hiljada skidanja, istakao je Belmin Kozlić.

Svjetske kompanije

Na pitanje da li se može živjeti u BiH od ovog posla, odgovorio je da se može živjeti na način da radite kao freelancer, odnosno da radite od kuće za strane kompanije.

- Međutim, većina tih kompanija, ukoliko je zadovoljna vašim radom, u jednom momentu će vas pitati i zamoliti da uđete u stalni radni odnos. Odnosno, bit će spremni da vam pomognu u rješavanju statusa vize, te svih ostalih popratnih dokumenata. Nažalost, broj kompanija u BiH koje se bave ovim vidom posla može se pobrojati na prste jedne ruke, a da i ne spominjem njihovu konkurentnost i uslove u odnosu na strane kompanije, istakao je Kozlić.

MIRZA DAJIĆ

Izvor: Oslobođenje.ba