Ekonomija Švedske izvukla je neočekivanu korist od odbijanja uvođenja karantina i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom.

Dvadeset javnih preduzeća u Federaciji broji 35.152 radnika, na osnovu finansijskih izvještaja za 2019. godinu koje su kompanije predale agenciji FIA Sarajevo.

6. februara 2020. Liberalni forum održao je konferenciju pod nazivom “Budućnost obrta u Federaciji BiH” na kojem se razgovaralo u položaju obrta u našoj zemlji, zakonskim preprekama s kojima se suočavaju te perspektivama njihovog razvoja u budćnosti. Konferencija je bila podijeljena u dva panela.

Piše: dr Saša Stevanović, autor knjige “Ekonomski život Republike – 20 godina rizika i nagrada“

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi se 13. februara, po hitnom postupku izjasniti o novom zakonu o visini stope zatezne kamate.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 10. i 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, u tekstu koji je utvrdila Vlada Federacije FBiH, ovaj prijedlog razmatrat će i Dom naroda Federalnog parlamenta na sutrašnjoj sjednici.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas je u Sarajevu organiziralo konsultantski sastanak o prednacrtu zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji Bosne i Hercegovine i pripadajućim pravilnicima.

BANJALUKA – Strana direktna ulaganja u BiH u ovoj godini ne bi trebalo da značajnije odstupaju od prošlogodinjih i procjene su da će biti 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

Nepovoljna politička situacija u našoj zemlji i regiji negativno utječe na rekordne količine neplasiranih sredstava te posljedično i kamatne stope koje su na historijskom minimumu. Finansijski eksperti smatraju da bi vlast kroz dijalog s bankama trebala dodatno da ih motivira za plasiranje sredstava privredi i stanovništvu.

Bankarski sektor najrazvijeniji je od svih u našoj zemlji. Prvi njegov čovjek, Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, za Klix.ba je govorio o najaktuelnijim pitanjima za banke, ali i sve upućene na njih.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je u formi nacrta izmjene i dopune Zakona o lizingu, koje predviđaju da lizing društva mogu osnovati neovisno profesionalno udruženje lizing društava radi unapređivanja vlastitog poslovanja i usklađivanja svoje djelatnosti sa zahtjevima tržišta i međunarodnim standardima.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o faktoringu kojim je, uz pojedine unesene tehničke ispravke, propisana mogućnost ustupanja predmeta faktoringa od strane povjerioca na pružaoca faktoring usluge (cesija).

(Patria) - Prvog februara navršavaju se dvije godine kako su nam povećane putarine na gorivo, poznate u javnosti kao "akcize", pod izgovorom pokretanja cestogradnje u BiH, naveo je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić

 

“Vlada FBiH kao manjinski vlasnik u 'Aluminiju' nema zakonsku mogućnost subvencioniranja električne energije, to smo jasno rekli, nema pravo da sufinansira

Iako službeno ne postoji inicijativa za povećanje PDV-a, u javnosti se špekulira da bi mogao biti povećan na 19 posto. Javnost se pita je li moguće povećanje PDV-a i koliko je ono ekonomski opravdano.